Informatiebronnen

Hier kan je alle informatie vinden die ik heb gevonden en waar je zeker dingen kan uithalen om je kennis te verrijken en een fantastisch artikel te schrijven. Verdiep je in de wondere wereld van het internet en de sociale media, dat niet altijd zo sociaal is als we zelf denken, dat ook niet altijd zo veilig is als we denken. En waar we eigenlijk zelf (en dus waarschijnlijk ook onze lezers) nog niet zoveel over weten. We gebruiken het dagelijks, maar hoe zit het allemaal in elkaar? Ontdek en verrijk je kennis om daarna de beste tips te kunnen geven. 
 
TIP! Ik heb hier al enkele vragen opgelijst, als hulp voor het schrijven van je artikel. De antwoorden op de vragen zullen je helpen om een goed artikel te schrijven. Schrijf ze dus zeker op in je notities! 
 
 
 
1) Voor de redacteurs die nog niet zo goed weten wat sociale media nu net is, heb ik hier enkele bronnen die er meer informatie over geven. Wanneer je goed weet wat sociale media betekent, mag je deze stap overslaan en onmiddellijk naar bron 2 gaan. 
 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sociale_media
 
https://hosting.ber-art.nl/geschiedenis-social-media/
 
https://www.social-media.nl/
 
Vat even in één zin samen wat sociale media nu eigenlijk is. 
 
 
 
2) Bekijk de volgende twee filmpjes aandachtig. Het zijn delen uit een aflevering van Volt op Eén over sociale media. In het eerste filmpje gaat het erover dat iedereen in principe alle informatie over jou kan terugvinden dat je ooit op het internet hebt geplaatst. Niet enkel je vrienden op Facebook dus. In het tweede filmpje wordt er afgewogen of je gelukkiger wordt van sociale media of net niet. Het laatste filmpje, eveneens een fragment uit Volt, gaat over de veiligheid van WIFI netwerken. 
 
https://www.een.be/programmas/volt/privacy-en-sociale-media
https://www.een.be/programmas/volt/volt-vraag-worden-we-gelukkiger-van-sociale-media
https://www.een.be/programmas/volt/gratis-wifi-gemakkelijk-of-gevaarlijk
Zijn er al tips die je na het bekijken van deze video's al zeker zou willen meegeven aan onze lezers? 
 
 
 

3) Sociale media heeft gegarandeerd voordelen. Maar er zijn ook veel nadelen. Wat kunnen we nu precies voordelen noemen van sociale media? Hier een link naar een zeer interessant artikel over voordelen, nadelen en het gebruik ervan. 

https://www.pelosa.nl/content/content/social-media-de-voordelen-en-de-gevaren

En nog enkele interessante filmpjes over de gevaren van sociale media. BRON: Youtube

Heb jij hier ook last van? Denk hierover even na.

 

4) De redacteurs die goed zijn in Engels, kunnen dit artikel uit Het Laatste Nieuws even bekijken. De krant schreef een artikel over een filmpje dat is opgedoken op Facebook om mensen duidelijk te maken dat Facebook gevaarlijk is. Het filmpje staat bovenaan het artikel, maar wordt wel in het Engels gesproken. Probeer even de belangrijkste woorden eruit te halen. 

https://www.hln.be/hln/nl/4125/Internet/article/detail/1875739/2014/05/05/Video-die-waarschuwt-voor-gevaren-van-sociale-media-is-megahit-op-Facebook.dhtml

 

5) Facebook is de bekendste website in België en ook in andere landen als het gaat over sociale media. Hieronder kan je de link vinden van een artikel dat enkel en alleen over Facebook gaat. 

https://pc-en-internet.infonu.nl/communicatie/140098-de-gevaren-van-facebook.html

Knack schreef hierover ook een artikel. "Facebook is een schatkist vol informatie" staat er in de inleiding. Ga je hiermee akkoord of niet? 

https://www.knack.be/nieuws/technologie/de-gevaren-van-facebook/article-normal-8337.html

6) Enkele cijfers...

https://www.youtube.com/watch?v=c9pFMSKPXSk

7) Wanneer je alle vorige bronnen aandachtig bestudeerd hebt, heb je even tijd om zelf de bekendste kanalen van de sociale media te bekijken. Voor de meeste websites heb je een account nodig, maar op deze manier kunnen jullie een idee krijgen van hoe het eruit ziet en welke verschillen er zijn tussen de verschillende concurrenten. Let op! Blijf niet te lang hangen bij de websites waar jullie al een account op hebben. Hier hebben jullie geen extra informatie meer over nodig!

https://www.facebook.com/

https://www.instagram.com/

https://www.twitter.com/

https://www.pinterest.com/

https://www.youtube.com/

https://www.linkedin.com/

Probeer even groepjes te maken van voorgande sociale netwerksites. Je kan bijvoorbeeld onderverdelen in muziek, foto's, ... 

 

7) Ook wanneer je gaat solliciteren, is het belangrijk dat je (toekomstige) werkgever geen "foute" dingen kan zien op je profiel van één of andere sociale mediasite. Let er dus op dat je profiel privé staat of dat er niets op staat wat deze mensen best niet weten. Hier enkele do's en don'ts voor wanneer je van plan bent om te solliciteren. Dit hoeft niet echt vermeld te worden in het artikel dat jij schrijft, maar je kan hier wel tips van afleiden die niet enkel voor het solliciteren gelden. 

https://www.stepstone.be/Carriere-Tips/Tips-Trucs/solliciteren-en-sociale-media.cfm

 

8) Wanneer jullie snel klaar zijn, kunnen jullie nog een kijkje nemen op de volgende Symbaloo pagina. Deze pagina werd gemaakt voor leerlingen van de eerste graad in het BSO. 

https://www.symbaloo.com/shared/AAAACH0iOksAA42AggDtwQ==

 

WANNEER JE ALLE VOORGAANDE BRONNEN AANDACHTIG HEBT BEKEKEN, KAN JE STARTEN MET DE OPDRACHT SCHRIJFVAARDIGHEID. SCHRIJF EEN STERK OPGEBOUWD ARTIKEL OVER DE VOORDELEN EN NADELEN VAN SOCIALE MEDIA IN DE VORM VAN DO'S EN DON'TS. DENK AAN ALLE TIPS DIE ER GEGEVEN WERDEN. WANNEER JE HULP NODIG HEBT, SCHAKEL JE DE LEERKRACHT IN OM TE HELPEN. SUCCES!